Hjalmar Bergmans korrespondenser 1900-1930
Start | Brev | Hemvist | Avsändningsorter | Adressater | Personer | Verk | Genrer | Bilder | Brevskrivaren Bergman


413. Victor Sjöström

FIRENZE, den 27/3 XXI

Käre Victor, inte missunnar jag dig att du får påska med de dina, men lika fullt ångrar jag, att jag inte höll dig kvar med tång över påsken! Jag hade verkligen på dessa år hunnit glömma, hur mycket vackra saker den högtiden bjuder på i Firenzes kyrkor. Jag skulle havt dig med mig skärtorsdagskvällen i S. Maria Novella![1] Du skulle ha sett i den gulgrå skymningen, mättad av rökelse, krucifixets stora, stilla mäktiga skugga. Under det att valven genljuda av ett infernaliskt larm – barnen som med små käppar piska den lede Judas.

I går åt du alltså dina ägg vid Östermalmsgatan och vi våra vid Lungarno. Emellertid var du representerad här och på ett ganska värdigt sätt, ity att vi tömde den sköna flaska portvin som monsieur behagat donera åt familjen. Och i detta ädla vin drucko vi en skål för monsieur och dess famille. Så det!

Nu ska vi ut och titta på, när kardinalen välsignar de florentiner (som åter börja roa sig med bombkastning och dylikt).[2] Så ajjöss! Ett brev till dig med Filmindustris firmamärke kom igår och returnerades. Fick du brevet i Berlin?

Hälsa din fru och var hälsad!

Din

Hjalmar Bergman

Kommer Sleeman upp på Intiman,[3] så hoppas jag att Ni gå dit båda och klappa tills ni

stupar! Så mycke kan jag väl ändå begära av er!

[Handskrivet tillägg nedtill och längs kanten:] Och glöm inte att skräna på författaren!

Maskinskrivet brev. Originalet finns i Kungliga biblioteket.


[1] Santa Maria Novella, gotisk dominikanerkyrka från 1200-talet med renässansfasad av Leon Battista Alberti (1404–1472) och med berömda fresker av Domenico Ghirlandaio (1449–1494).

[2] De politiska spänningarna mellan kommunister och fascister förorsakade vid denna tid en rad blodiga gatukravaller i Florens, något som starkt upprörde Bergman. Se brev till Anders Österling, Tor Bonnier och Algot Ruhe vid denna tid.

[3] Teaterchefen Gustaf Collijn (1880–1968) hade planer på att uppföra dramat Herr Sleeman kommer på Nya Intima teatern, men projektet kom aldrig att genomföras, eftersom teatern av ekonomiska skäl lades ner våren 1921. Se brev 414 till Gustaf Collijn den 2/4 1921, not 2, och brev 411 till Tor Bonnier den 23/3 1921, not 2.

Personer:

Alberti, Leon Battista (1)
Bonnier, Tor (348)
Collijn, Gustaf (16)
Erastoff, Edith (47)
Ghirlandaio, Domenico (1)
Ruhe, Algot (43)
Sjöström, Victor (118)
Österling, Anders (48)

Verk:

Herr Sleeman kommer, drama (18)

Adressat:

Sjöström, Victor (68)

Användning

Fritt att använda materialet.

Vid publicering citera med:
"Sverker R. Ek, Marianne Ek, Fredrik Palm,
Hjalmar Bergman: korrespondenser 1900-1930,
tillgängligt på http:/www.hjalmarbergman.se"
Publiceringsinformation i DIVA