Hjalmar Bergmans korrespondenser 1900-1930
Start | Brev | Hemvist | Avsändningsorter | Adressater | Personer | Verk | Genrer | Bilder | Brevskrivaren Bergman


450. Victor Sjöström

Innsbruck den 21/2 XXII

Kära du, jag tänker på att du kanske aldrig får det brev, jag i förrgår sände dig till Swedish Biograph Co. Nå det innehöll ingenting av betydelse så när som på våra nya adress, som jag i sista stund klottrade ned på kuvertets baksida. Här har du den

Mariabrunn, Hungerburg bei Innsbruck

Österrike.

Vi ha nämligen hamnat på ett löjligt hotel 300 meter över staden och 850 över havet. Utsikten är storartad, rummen trevliga, priset bedårande (helpension med 2 rum 3,50 sv. kr. per styck) och maten – i betänklig överensstämmelse med det dystra namnet Hungerburg. Åtminstone tycker Stina det, jag finner den rätt skaplig, fast sillen igår var rutten och värker i magen idag.

Nu har jag lagt sista hand vid manus[1] ō far efter lunchen ner till stan för att expediera det. Du bör väl i alla händelser få det till den 1 mars, hoppas jag. Om ingenting särskildt inträffar, stanna vi här åtminstone tills jag hört någonting ifrån dig.

Och hur har ni havt det? Och vad sa Cajje ō Gujje[2] när ni kom hem? Sa de: jaså??

Och hurudan var Nordsjön? Jag gav er i London-brevet allehanda nyttiga ō välmenta anvisningar, som nog skulle ha hjälpt er över det värsta. Nu får ni väl ta er en liten rekreationstripp till Dalarna för att vila ut efter semestern. Akta er för flunsan bara! Den tycks alltjämt härja fosterjorden.

Må så godt allihopa!

din

HjB.

Handskrivet brev. Originalet finns i Kungliga biblioteket.


[1] Slutversion av filmmanuskriptet till Eld ombord. Se brev 447 till Victor Sjöström den 18/2 1922, not 4, med flera brev till Sjöström under de närmast föregående månaderna.

[2] Victor Sjöströms två döttrar, tillika Bergmans guddöttrar. Namnen stavas av Bergman i breven på flera olika sätt: Caje, Guje etc.

Personer:

Bergman, Stina (287)
Sjöström, Cajje/Gujje (24)
Sjöström, Victor (118)

Verk:

Eld ombord/Sjönovellen, film (25)

Adressat:

Sjöström, Victor (68)

Användning

Fritt att använda materialet.

Vid publicering citera med:
"Sverker R. Ek, Marianne Ek, Fredrik Palm,
Hjalmar Bergman: korrespondenser 1900-1930,
tillgängligt på http:/www.hjalmarbergman.se"
Publiceringsinformation i DIVA