Hjalmar Bergmans korrespondenser 1900-1930
Start | Brev | Hemvist | Avsändningsorter | Adressater | Personer | Verk | Genrer | Bilder | Brevskrivaren Bergman


590. Victor Sjöström

Skodsborg 25/1 [1925]

Victor! Du stal en karta från mig sen du först givit mig den (rätt karraktäristikskt för karln) nämligen en automobilkarta över Los Angeles country. Var god och skicka mig den omgående. Jag tänker visserligen ej bila där mer men jag vill veta var jag bilat. Tvisterna mellan mig och min hustru rörande vägarnas namn och läge börjar bli pinsamma. Jag har givetvis alltid rätt men jag kan ej bevisa det på grund av din oärlighet (att bestjäla mig på kartan). Var god och sänd den ögonblickligen. Din ekonomis[ka] ställning tillåter dig denna genorositet. Kom inte och säg att du har alltför mycket att göra, att du inte ha[r] de erforderliga 25c etcetc hela denna humbug som du brukar slå omkring dig med! Spar den för andra, är du söt, och skicka mig kartan ögonblickligen. Din succes har gladt mig. Att döma av tidningarna på denna sidan diket har den varit ej blott lysande utan även betryggande, vilket är tusan så mycket mer. Gå på i ullstrumporna. Jag behövde tydligen endast vända dig ryggen, för att du skulle få tur. Men nog vet jag den som ska få puckel om och när vi råkas! (Vilket nog i och för sig är rätt osannolikt, så du kan sova lugnt.)

Hälsa den där tossan Edith att jag aldrig skällt ut hennes på Third street. Detta är en ryslig lögn som kommer att tynga hennes samvete. Jag har över huvedtaget aldrig skällt ut henne annat än möjligen i brev till dig då jag känt ett behov av att säga sanningen. Så det där om Third street var alldeles misslyckadt. Förrästen måste du genast skicka mig kartan så jag får en fast blick på third street. Här ska man bli chikanerad av ett fruntimmer utan att ens känna lokaliteterna.

Från dessa länder intet nytt. Dock kan jag hälsa dig från Mojje.[1] Han tillbringar sin tid i en flygmaskin (du vet, han är lite underlig) som går av och an mellan Konstantinopel och Berlin. Någon gång stiger han visst ned och tar en scen, ty han har beställt en film av mig. Jag svarade på mitt älskvärda, diskreta och dock tydliga språk att jag anser honom vara en ovanligt kollossal IDIOT. Har du inte fått just den uppfattningen av Mojje? Eller skulle jag vara ensam om den? I så fall blir jag ju tvungen att underrätta honom om det för att ej onödigtvis nedslå en medmänniskas livsmod.

Att den där Edith inte fick någon ny bil tycker jag är uteslutande bra. Hon är ju redan på tok för mallig i pipen. Hur skulle det gå om hon finge en ny Studebaker med värme och allt det övriga? Nej håll henne kort – det är mitt råd. Slå nu vardera ungen ett hårdt svenskt slag i svansen (ty därav ha de säkerligen gjort sig förtjänta) och sänd så snart din lättja och girighet det tillåter: KARTAN!

Din

HjB

Maskinskrivet brev. Originalet finns i Kungliga biblioteket.


[1] Filmregissören Mauritz ”Mojje” Stiller (1883–1928). Bergman hade den 22/11 1924 i Skodsborg färdigställt en filmnovell, en detektivhistoria med amerikanskt motiv, den s.k. ”Detektivfilmen”, för Stiller, som denne önskade ha med sig till USA, där han skulle inleda sitt arbete för filmbolaget Metro-Goldwyn-Mayer. Bergmans novell till den tilltänkta amerikanska detektivfilmen finns inte bevarad. Någon inspelning blev heller aldrig av.

Personer:

Erastoff, Edith (47)
Sjöström, Victor (118)
Stiller, Mauritz Moje (42)

Verk:

Detektivfilmen, filmförslag (4)

Adressat:

Sjöström, Victor (68)

Användning

Fritt att använda materialet.

Vid publicering citera med:
"Sverker R. Ek, Marianne Ek, Fredrik Palm,
Hjalmar Bergman: korrespondenser 1900-1930,
tillgängligt på http:/www.hjalmarbergman.se"
Publiceringsinformation i DIVA