Hjalmar Bergmans korrespondenser 1900-1930
Start | Brev | Hemvist | Avsändningsorter | Adressater | Personer | Verk | Genrer | Bilder | Brevskrivaren Bergman


802. Vilhelm Bryde

 [ca 1.10 1928]

Käre Vilhelm, härmed foto av det omtalade huset.[1] Är det inte stiligt? Om du nu tänker dig det som bakersta grund med den lilla antikvitetshandeln framför – alltså avskärande en del av jättens gestalt – skulle man inte då få ett intryck av en stor rovfågel som när den behagar slår klon i råttan? Följd-huset till höger skulle ge perspektivet för den ena entreen och till vänster skulle vi ha bron. Vad tyx?

Hur har ni det eljes? Min huvudsysselsättning är att undvika intervjuer. Man blir så lätt snedmynt – om man är en hare. Hälsa Gösta[2] och de andra grabbarna.

Din tillgivne Hj B

Medsänder ett litet skizz-försök som min hustru totat till som förklaring. Hon ber om ursäkt.

Avskrivet efter Hjalmar Bergman Samfundets årsbok 1986.[3]


[1] Bryde hade inledningsvis tillfrågats om han ville göra scenografin till Bergmans nyskrivna komedi Patrasket. Fotografiet skulle eventuellt kunna ge honom uppslag till första aktens scenbild, men han avböjde uppdraget med hänvisning till att hans chefer var emot att han arbetade utanför filmbolaget. Han föreslog istället att uppdraget skulle gå till konstnären Isaac Grünewald (1889–1946), som tidigare gjort stor succé på Operan med sina färgsprakande scenskisser till Camille Saint-Saëns (1835–1921) Simson och Delila, 1921, och Carl Maria von Webers (1786–1826) Oberon, 1925. Det blev också Grünewald som utförde dekoren till uppsättningen av Patrasket på Oscarsteatern, som hade premiär den 1/11 1928 och gick 40 gånger.

[2] Skådespelaren Gösta Ekman, som spelade huvudrollen Joe Meng i Patrasket.

[3] Trots efterforskningar har originalet inte stått att finna. Stavning och interpunktering har enligt uppgift i årsboken normaliserats. Huruvida brevet är hand- eller maskinskrivet framgår inte.

Personer:

Bryde, Vilhelm (10)
Ekman, Gösta (38)
Grünewald, Isaac (3)
Saint-Saëns, Camille (1)
Weber, Carl Maria von (1)

Verk:

Patrasket, drama (22)

Adressat:

Bryde, Vilhelm (5)

Användning

Fritt att använda materialet.

Vid publicering citera med:
"Sverker R. Ek, Marianne Ek, Fredrik Palm,
Hjalmar Bergman: korrespondenser 1900-1930,
tillgängligt på http:/www.hjalmarbergman.se"
Publiceringsinformation i DIVA