Hjalmar Bergmans korrespondenser 1900-1930
Start | Brev | Hemvist | Avsändningsorter | Adressater | Personer | Verk | Genrer | Bilder | Brevskrivaren Bergman


754. Stina Bergman

[Monte Bello] 5/4 [1927][1]

Kära du, tack för expressen! Jo nog var det bra att jag kom hit, ty vad jag behövde var isolering. Jag såg det under den relativa ensamhet jag hade i Poulsborner under Werners frånvaro,[2] hur väsentligt bättre jag blev. Och ändå var ju den isoleringen ett intet mot denna.

Idag kom översköterskan, satte sig på sängkanten. Jag såg att det var något smärtsamt ō svårt hon hade att säga mig. Talade ō sade: Dessvaerre maa jeg meddele forfatteren att de både snapser nu bliver indragna. – Det hade jag tänkt föreslå i förrgår, sa jag.

Så, nu har jag legat 1½ timma på min liggveranda, vidare har jag fått min andra luminol för dagen samt en kopp te. Och nu ska det åter krypas till sängs. Doktorn vill inte heller idag höra talas om uppstigning. Jag kommer naturligtvis att bli som ett gödsvin på kuppen. När jag kom vägde jag 95,2 ō igår 97! Vacker ökning på fyra dar. Det värsta är att jag har en glupande aptit[3] ō du skulle bestämdt bli rörd av att se mig till sista droppen tömma en terrin – söt mannagrynsoppa med sviskon! Aptiten beror väl antagligen därpå att kroppen behöver ersättning för den plötsligt indragna spriten. Förästen förvåna sig båda läkarna över att jag inte har några abstinens-symtom.

Men klådan[4] är orimlig ō jag läser en god portion rådvillhet i doktorns ögon. Han säger att orsaken ingalunda är spriten – varför den tyvärr ej upphör med spriten – men väl att denna genom att upphetta kroppen förvärrar klådan. Verkliga orsaken anser han vara överansträngni[n]g. Om han nu säger det för att få behålla mig på sitt vilohem, vet inte jag. Hur är det med din egen otäcka? Jag har samma erfarenhet som du beträffande menthol-spriten – lindrar för en kort stund, sen etter värre. Dessutom tycker jag att den i längden gör huden spröd ō inflammerad. Har du försökt talkum? Det lindrar något ō har i varje fall inga biverkningar.

Skött av en främmande, skriver du. Nej förutom läkare, sjukskjötare ō badare skötes jag av cirka 20 [oläsl.].[5] Till en början sökte jag hålla dem åtskilda – men det laxades inte! Jag har endast lyckats utfundera att 2 av dem äro svenskar ō därför brukar jag ibland – när någon av dem kommer – vikta mig ō säga: Nej se där har jag den svenska systern. – I nio fall på tio tar jag fel!

Får du mina brev eller ej?

[Tillskrivet runt texten på sidan av det första korrespondenskortet:] Försök med linimentum refrigerans, du ska ha en liten skål ō en pensel till ō penslar på när ō där det kliar. Flaskan omskakas, innan du häller i skålen.[6]

Handskrivna korrespondenskort. Originalet finns i Stockholms universitetsbibliotek.

Skrivet på tre kort med Hjalmar Bergmans namn i tryck.[7]


[1] Brevet är osignerat. I direkt anslutning till datumangivelsen har Bergman tillfogat en romersk etta, I, avseende korrespondenskort ett. Brevet utgör nummer 27 i den svit av bevarade brev som Bergman skrev till hustrun Stina under perioden oktober 1926 till april 1927. Se brev 694 till Stina Bergman omkring den 15/10 1926, not 1.

[2] Bergman tänker här tillbaka på sin ensamma vistelse i Werner Fütterers våning på Paulsbornerstrasse 1 i Berlin, som han på förhand fruktat men trots allt njöt av. Se brev 699 till Stina Bergman omkring den 25/10 1926.

[3] Ovanför orden glupande aptit har Bergman tillfogat en romersk tvåa, II, avseende korrespondenskort två.

[4] Den svåra klådan visade sig senare bero på skabb.

[5] Se brev IV från Stina Bergman till maken den 5/4 [1927], som återges i anslutning till brev 750.

[6] Se brev V från Stina Bergman till maken den 7/4 [1927], som återges i anslutning till brev 748.

[7] På det första korespndenskortet har Bergman efter datumangivelsen skrivit I, vilket följs upp med II överst på kort nummer två. Det tredje kortet saknar numrering.

 

Personer:

Bergman, Stina (287)
Fütterer, Werner (47)

Adressat:

Bergman, Stina (43)

Relaterade brev:

Från Stina Bergman till Hjalmar Bergman, brev IV.
Från Stina Bergman till Hjalmar Bergman, brev V.

Användning

Fritt att använda materialet.

Vid publicering citera med:
"Sverker R. Ek, Marianne Ek, Fredrik Palm,
Hjalmar Bergman: korrespondenser 1900-1930,
tillgängligt på http:/www.hjalmarbergman.se"
Publiceringsinformation i DIVA